Donatie doen? Klik hier!

  language

 • Nederlands
 • English
Navigation Menu

Ze zegt het aan de telefoon tegen mij. “Zorg goed voor jezelf”, zei ze. Zoals we dat wel vaker tegen iemand zeggen, als we de ander toewensen dat het hem of haar goed mag gaan. Dat ze zich ondanks moeilijkheden of omstandigheden staande houden, plezier hebben, gelukkig zijn. Ik zeg “ja”, maar denk ook meteen: eigenlijk weet ik helemaal niet zo goed wat dat is, zorgen voor mezelf. Ik realiseer me ineens dat goed voor jezelf zorgen niet zo eenvoudig is. Het klinkt simpel. Goed voor jezelf zorgen is gezond eten, genoeg slapen, in balans zijn, ontspanning vinden. Noem maar op. Ik bedenk me ook ineens dat goed voor jezelf zorgen ook betekent dat je jezelf waardevol vindt, dat je er mag zijn om wie je bent. Gewoon, zoáls je bent. Dat heeft ook te maken met kwetsbaar durven en kunnen zijn, iets waar ik nog steeds mee worstel. Ik zeg tegen haar: “Ik geloof dat ik vaak niet zo heel erg goed voor mezelf zorg”.

Gisteren was kwetsbaarheid en zorgen voor jezelf een thema op een bijeenkomst van mijn coach organisatie. Aan de hand van een filmpje (in twee delen, totaal 5 minuten) uit de biografie van Ray Charles werden we uitgedaagd om eens na te denken over onze eigen kwetsbaarheid. De filmpjes staan hieronder. Er werden drie vragen bij gesteld. Ik was verbaasd over de hoeveelheid verschillende antwoorden, Mijn antwoord op de eerste vraag was ‘medelijden’ en dat zegt ook iets over mijn worsteling.

 1. Welke emotie roept het bij je op?
 2. Wat is zijn kwetsbaarheid en hoe gaat hij er mee om?
 3. Wat is haar kwetsbaarheid en hoe gaat zij er mee om?

Wil je delen? Mag via de reactieknop. Mag ook rechtstreeks naar mij op mijn mail adres wim@currents.eu

 

 

  2 Comments

 1. Mooi en herkenbaar stukje Wim. Zorgen voor jezelf klinkt makkelijker dan het is. En je kwetsbaar opstellen vind ik best beangstigend…

  Warme groet,
  Suzan

  • Dag Suzan. Dank je voor jouw reactie. ‘Beangstigend’ is wel een juist woord ja. Die angst en ook die kwetsbaarheid te delen maakt t weer wat makkelijker. Mooie zondag voor jou.
   Liefs
   Wim

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email
Facebook
Google+
https://www.beinginmotion.eu/zorgen-voor-jezelf
Twitter