Donatie doen? Klik hier!

    language

  • Nederlands
  • English
Navigation Menu
Zo buiten, zo binnen

Zo buiten, zo binnen

By on aug 19, 2016 in Blog | 2 comments

 

20160720_190624Ze komt de heuvel af lopen, een engel

Haar voeten lijken de grond haast niet te raken

Ze kijkt naar jou, ziet door jou heen

Ze neemt jouw hand, neemt jouw ziel

en laat je niet meer los

 

20160721_192757Dat zijn een paar woorden uit de blogs van de afgelopen tijd. Er wordt een sluier weggenomen, er komt meer zicht op hoe het leven werkelijk is, hoe jij werkelijk bent, zicht op het grotere op deze wereld. Het geeft me inspiratie, het raakt mijn ziel, maakt me ademloos. Het laat me zien wat de moeite waard is in mijn leven. Het maakt me tegelijk ook soms machteloos en intens verdrietig, omdat het óók laat zien wat de beperking, misschien wel het onhaalbare is. Je kunt denk ik ook te diep gaan, teveel helderheid zien en te leven. Het geeft me een dubbel gevoel maar als je hier eenmaal bent kun je niet meer terug merk ik.

20160723_093238Plato geeft ons het mooie voorbeeld van de grot, waarin wij mensen binnen de grot naar de wand kijken en daarop de schaduwen zien van de beelden van werkelijkheid die achter ons bij de ingang van de grot door het daglicht  buiten verlicht worden. Wij kunnen volgens dit idee de werkelijkheid niet rechtstreeks in de ogen zien, het licht is te sterk, onze geest kan niet bevatten wat er écht is en zo zijn de schaduwen het maximale wat wij van de wereld kunnen zien. Als je Plato zo bekijkt, dan kan je misschien beter niet te veel kennis opdoen, teveel werkelijkheid zien. Dan kan je beter in de veilige grot blijven.

20160722_112852Aan de andere kant is er die pastoor in het kerkje van het Belgische Heppeneert, waar ik dit voorjaar mijn moeder op een kleine bedevaart begeleidde. Hij zei in zijn preek: mensen, er is geen vagevuur! Het bestaat niet, jullie zijn voorgelogen! Er is ook geen hel, behalve wat wij die hier op aarde zelf aan ellende veroorzaken. Er is ook geen hemel, behalve wat wij die hier op aarde zelf in liefde maken. De hemel, de hel en het vagevuur bestaan niet. Er bestaat alleen onze kracht en liefde om hier en nu, vandaag op aarde voor elkaar de hemel te maken. Een revolutionaire pastoor, misschien geinspireerd door Paus Fransiscus, ik weet het niet. Ik weet dat ik verwonderd was.

20160806_161456De sluier die is weggenomen laat mij zien dat die hemel op aarde mogelijk is, moet zijn. Hij laat mij ook zien dat dat niet zo vanzelfsprekend is. De grot uit te lopen is gevaarlijk en vraagt misschien meer moed dan ik bij elkaar kan brengen. Ik weet ook nog steeds niet goed hoe dat moet, ik zoek met hart en ziel om buiten en binnen bij elkaar te brengen.

 

Ik houd mij graag vast aan de woorden van Rainer Maria Rilke:

My eyes already touch the sunny hill.
going far ahead of the road I have begun.
So we are grasped by what we cannot grasp;
it has inner light, even from a distance-

and charges us, even if we do not reach it,
into something else, which, hardly sensing it,
we already are; a gesture waves us on
answering our own wave…
but what we feel is the wind in our faces.

 

 

    2 Comments

  1. Ik heb het gelezen en herlezen.. een ontboezeming, intiem. Hoe daar op te reageren..? Slechts met: ik heb je gehoord Wim.

    • Het is fijn om gehoord te worden. Gezien te worden.

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email
Facebook
Google+
https://www.beinginmotion.eu/zo-buiten-zo-binnen
Twitter