Donatie doen? Klik hier!

    language

  • Nederlands
  • English
Navigation Menu

Dit bericht stond eerder op mijn blog. Ik heb het wat aangepast en nu vormt het de epiloog van mijn verhalenbundel over de tocht door Nederland en Duitsland. De bundel gaat “Vaste Grond” heten. Je kunt het rond eind juni vanaf deze site downloaden.

20151204_134754Zeepbel

De uitgestrekte heide van de “Kampina”, het gebied tussen Oisterwijk and Boxtel, ligt leeg en verlaten. Het is er stil onder een scherpe winterzon. De constante brom van auto’s in de verte verdiept de stilte alleen maar meer. Het is de rust van de winterse natuur. De zware regenval van de afgelopen dagen heeft grote plassen en modderpoelen achtergelaten op het pad. Er lopen afdrukken doorheen, van wandelschoenen, paardenhoeven en mountainbike banden. Het zijn afdrukken die laten zien wat er is geweest. Sporen van iets dat er nu niet meer is, ze benadrukken de afwezigheid.

Het doet mij denken aan hoe je soms in een flits bij een bepaald licht of bij een sterke emotie in iemands gezicht precies kunt zien hoe ze er als kind uitzagen. Heel even mag je zien wie het kind in de volwassene is geweest. Héél even zie de bron waaruit de volwassene is ontstaan, de onschuld en de onbevangenheid, dan is het weer weg. Soms voelt het pijnlijk, dat plotse beeld van de bron en te zien hoe het is veranderd naar vandaag. Dan voelt het heden als een afwezigheid, als een leegte die niet onpersoonlijk en rustig is als de leegte van de winterse heidevelden. Het is een leegte vol menselijke stilte, stilte die gevuld moet worden met woorden en omhelzingen.

Er speelt een groep kinderen in het bos. Een kleine jongen in korte broek speelt in het zand. Zijn aandacht is bij zijn spel. Hij kijkt niet om zich heen, hij speelt met takken en twijgjes, schrijft lijnen in het zand. Hij zit daar, heel alleen. Er is een stilte om hem heen, als een zeepbel, voor wie het kan zien. Een zeepbel vol leegte en afwezigheid. Afwezigheid van woorden en omhelzingen. Dat is zijn wereld. Zijn vriendjes roepen hem. Hij hoort ze en loopt langzaam naar hen toe.

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email
Facebook
Google+
https://www.beinginmotion.eu/zeepbel-3
Twitter