Donatie doen? Klik hier!

  language

 • Nederlands
 • English
Navigation Menu

Daar sta ik dan in Braga. Na een heuvelop wandeling van 12 kilometer met nog een paar te gaan om bij een meer te komen waar ik wil kamperen. De mannen op het dorpsplein schudden het hoofd. Nee, daar kun je niet komen, is afgesloten, het is opgekocht, een natuurreservaat geworden. En verder gaat dus ook niet. Wat nu? Het is 7 uur, terug gaat ook niet. De mannen bemoeien zich er mee. In het Bulgaars dus ik krijg maar voor een klein deel mee wat ze bedenken. Ik hoor geloof ik iets over een lift terug, iets over overnachten, iets over ‘morgen’. Vreemd genoeg komt er een wonderlijke kalmte over me. De kalmte van de zekerheid van een oplossing. Dat komt voor een groot deel door Dançko. Hij is druk in de weer al lijkt het niets op te leveren. Een man die vier woorden Italiaans spreekt (heeft een tante in Turijn) probeert het vergeefs uit te leggen. Iets over slapen en morgen. Een van de mannen duwt zijn telefoon in mijn handen. Een vrouw vraagt in goed Nederlands of alles goed met mij is. Ze klinkt professioneel. Later begrijp ik dat ze in het dorp woont maar 7 jaar bij de Nederlandse politie heeft gewerkt. Ah, vandaar die toon!

Inussen komt een oude man voorbij. Hij heeft twee tomaten en een komkommer bij zich en legt die op karakteristieke wijze voor mij neer. Hij grijnst. De dorpsgek, gebaren de anderen. Respect tonen! Maar hij bedoelt t goed: je moet ballen hebben om naar Istanbul te lopen. Het fysieke aspect is natuurlijk altijd aanwezig tijdens mijn tocht. Ook het gemis aan intimiteit en emotionele verbinding zijn soms scherp aanwezig.

Het wordt later en de mannen verdwijnen een voor een van het plein. Dan komt Dançko in een oude Suzuki Samurai aangescheurd. Hij heeft zich omgekleed in jachttenue en een hond bij zich en gebaart mij in te stappen. Nou vooruit dan maar hè. Geen idee waarheen maar het zal goed zijn. Dançko rijdt het dorp uit, in de richting van het meer. Tot aan een hek. Zie je?, gebaart hij. Verder gaat het niet. We rijden terug in zijn rammelende Samurai, slaan af en rijden in de richting van een ander klein meer. Er zitten een paar vissers op enige afstand.

Daar staat een grote container, een soort van zomerhuisje. Het is er rommelig. Vandalen, zegt Dançko. Ik denk even dat we daar gaan kijken maar hij maakt me duidelijk dat ik hier ga overnachten. Hij maakt me ook duidelijk dat ik de deur achter me op slot moet doen en geeft me een lantaarn en een groot jachtmes. De vissers zijn OK, zegt hij, maar voor de zekerheid. Dan verekt hij. Morgenochtend kom ik je ophalen. Hmm…

  8 Comments

 1. En? Heb je het overleefd? Goed verhaal, vooral dat jachtmes! Mijn ervaring onderweg: alles komt altijd goed!

  • Ik hou je nog ff in spanning maar dit antwoord laat zien dat ik het in elk geval overleefd heb 🙂

 2. Hahaha Wim dat maakt de tocht zo bijzonder! Heerlijk x

 3. Jij durft Wim!
  Ik ben benieuwd hoe je de nacht bent doorgekomen.
  Bang geweest?

  Op naar de volgende kilometers en naar het avontuur vol ontmoetingen.
  Liefs Francien

  • Ha Francien. Bang niet, beetje oñgerust in het begin vanwege dat mes. Maar toen dacht ik: als t onveilig was had ie me niet hiernaartoe gebracht. En toen heb ik 8 uur geslapen!

 4. Jij maakt wat mee Wim.. wie verre reizen maakt..
  Ik loop wat achter, met lezen. En met een reply posten. Maar ik haal je wel in, morgen. Kus!

  • Morgen is bijna voorbij…is ook wel véél wat ik schrijf hè! Teveel tijd in de noodgedwongen siestas;)

   • Op de valreep! Ik heb een prachtige wandeling gemaakt met mijn zussen op de Veluwe.Het bloeien van de heide is al op z’n retour maar nog indrukwekkend. Een heerlijke dag! Zo’n dag wandelen in vertrouwd, goed gezelschap is heel wat anders dan wat jij aan het doen bent..Jij bent op avontuur..
    Ik geniet van je schrijfsels hoor Wim,
    Gauw nog op de post! Met een nachtzoen erbij X en veel liefs!

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email
Facebook
Google+
https://www.beinginmotion.eu/waar-het-lijkt-te-stoppen
Twitter