Donatie doen? Klik hier!

    language

  • Nederlands
  • English
Navigation Menu
Verschil ervaren

Verschil ervaren

By on sep 2, 2017 in Blog | 0 comments

Ik zat me een paar dagen geleden wat te beklagen over het opdringen van gastvrijheid. Daar komen dan gelukkig meteen een paar reacties op. Wàt? Een wereldreiziger als jij moet hier toch doorheen kunnen kijken! Dat is de algemene strekking. Ze hebben gelijk natuurlijk, dus wat maakt dat ik dat anders ervaar, hier en nu? Samen met de cultuurshock die Ruud noemt wordt het tijd om er eens naar te kijken.
Laat ik eens beginnen met mijn eigen ervaring te doorgronden. Wat ik voel bij die hartelijkheid zijn drie dingen; kameraderie, nieuwsgierigheid en territoriumgedrag. Niks nieuws eigenlijk. De reden dat ik het als vervelend ervaar komt voornamelijk doordat het alleen maar mannen zijn! Al die terrassen vol mannen, ik vind het intimiderend. Maar dat vinden die mannen van mij ook, merk ik, dus die gaan extra hun best doen. Is het toch gewoon een ouderwets wedstrijdje vérpissen geworden, stelt Hilary vergenoegd vast in haar reactie.

Ik heb nog eens verder gezocht. De culturen van Servië, Bulgarije en Turkije zijn in grote lijnen vergelijkbaar. Hierarchie, het collectief en het hebben van regels staan bij alledrie hoog in het vaandel. Daarnaast scoren ze niet uitzonderlijk hoog op competitie en succes, dat is voor mij wel een verrassing, al is de zorgzaamheid die ik zie en ervaar wel een teken daarvoor. Er is een verschil waar het gaat over pessimisme en cynisme, daar scoren de Turken laag en de anderen hoog. Tot zover de theorie.
Als ze toch alledrie redelijk vergelijkbaar zijn, waarom voel ik me dan prettig in Servië, redelijk OK in Bulgarije en worstel ik in Turkije? Ik merk dat ik de vrolijke en inderdaad licht cynische ‘in your face’ mentaliteit van de Serven wel mag. What you see is what you get. Bulgarije is wat dat betreft terughoudender, het duurt even voor mensen op mij af stappen, maar dan is het contact óók hartelijk. Uiteraard is het aanbieden van bier daar onderdeel van.

In Turkije zijn ze openlijk nieuwsgierig. Ze roepen, wenken: ‘kom, krijg je chai!’. Inmiddels wenk ik terug, bedank en loop meestal door. Net als met het bier in Bulgarije, trouwens. Als ze merken dat ik geen Turks spreek zijn de meeste gesprekken helaas ook snel over. Ik proef in Turkije meer orde en regelmaat, meer normen, maar dat kan ook goed met meer welvaart te maken hebben. In de rommelige, armoedige Bulgaarse omgeving was weinig te ordenen. Ook hier in Turkije ligt er rommel naast de weg maar toch veel minder. Zou het ook met zelfstandigheid te maken hebben? Een land als Bulgarije dat toch al niet rijk is en na de ineenstorting van de Sovjet Unie verzinkt in een soort van cynische apathie. Het wordt nooit wat met ons, hoor ik herhaaldelijk. Dit deel van Turkije heeft veel water zie ik, en een gematigd klimaat (of ik ben er op het juiste moment :). Misschien de ligging tussen twee zeeen, ofschoon het hier ook flink sneeuwen en vriezen kan. Het voor mijn gevoel wat normatieve, formele Turkije dat mij een gevoel van beperking geeft, mijn vrijheid en onafhankelijkheid af wil nemen lijkt het. Ik weet nog niet zeker of religie en kleding daar een grote rol in spelen.

Zo geeft de diversiteit van de wereld om mij heen mij de beelden, gevoelens en ervaringen die mij helpen mijzelf en mijn plek op deze wereld te leren kennen en waarderen. Ik breng de wereld niet al wandelend in kaart, de wereld wandelt mij in kaart. Leve de diversiteit!

 

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email
Facebook
Google+
https://www.beinginmotion.eu/verschil-ervaren
Twitter