Donatie doen? Klik hier!

    language

  • Nederlands
  • English
Navigation Menu

“Farewell, I could grow a tree in your absence”. De tekst staat levensgroot op een plank langs het pad in de buurt van Voerendaal; gegutst of gesneden, alsof het hout zelf deel van de boodschap is, deel van de boom die in jouw afwezigheid is gegroeid.  De woorden van Maria Barnas raken mij diep, ze laten zoveel mogelijke uitkomsten zien.

Vaarwel, ik plant ik een boom, ter herinnering. Vaarwel, ik vul de leegte op met een boom, met natuur. Vaarwel, een boom kan groot kan worden in jouw lange afwezigheid. Vaarwel, ik kan wachten tot de boom volwassen is. Vaarwel.

Afgelopen weekeinde heb ik het pelgrimspad uitgelopen, of bijna dan toch. Op vrijdag was het mooi wandelweer en vond ik die plank langs het pad. In de nacht begon het te regenen en de hele zaterdag bleef het regenen, druppelen en miezeren. De boer bij wie ik op zaterdag kampeerde bood mij zijn schuur aan in plaats van het koude en natte tentje. De spieren waren op zondagochtend evengoed stram en strak, de schoenen nog nat en de voeten moe. De weersverwachting gaf voor zondagmiddag weer regen, maar daar had ik nou wel even genoeg van. Na een mooie ochtend door natte bossen vol vogelgeluiden bij Gronsveld en Eijsden heb ik het voor gezien gehouden en de bus naar Maastricht genomen. Visé zal voor een andere keer zijn en mijn grote uitdaging komt toch wel wanneer ik op 30 juli naar Belgrado vertrek.

Waarom loop je dan hé? ik zag een aantal jaren geleden tijdens een wandeling met een vriendin een gezin met een baby in de buurt van Amsterdam op die manier door een regenachtige dag wandelen.  Ik vroeg mij toen af hoe leuk ze dat eigenlijk vonden. Nu weet ik dat het niet gaat om ‘leuk’. Het gaat om het lopen, in beweging zijn. Het weer is van ondergeschikt belang.

 

 

 

    1 Comment

  1. Mooie tekst wim, mooie beweging, mooie plank. Ik mijmer ook even over het woord vaarwel, dat we zo vaak associëren met afscheid. Nu hoor ik toch meer de oprechte wens dat de tocht (over het grote water) wel zal gaan. Tot gauw. Maarten

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email
Facebook
Google+
https://www.beinginmotion.eu/vaarwel
Twitter