Donatie doen? Klik hier!

  language

 • Nederlands
 • English
Navigation Menu

Het is een koude, grijze en winderige dag. Een dag die weinig herinneringen zal achterlaten en misschien nog minder zal creëren. Een tegemoet komende wandelaar zegt: “nog een geluk dat het niet regent, dat komt pas morgen”. Tel je zegeningen, vraag niet te veel, wees bescheiden, is de boodschap die we al te vaak horen. Toch heeft deze dag zijn plek tussen alle andere dagen. In de natuur is niets zonder doel of reden. Deze dag heeft zijn doel, net als de seizoenen en de getijden. Alles is gerelateerd, zelfs wanneer we het niet kunnen beredeneren. Redeneren kan je ook wegvoeren van begrip.

Het regent eikels vandaag. Iemand zei gisteren dat er elke 15 jaar een overvloed aan eikels is. Dit schijnt één van die jaren te zijn. Waarom? We weten het blijkbaar nog niet. Zomaar. Een natuurverschijnsel.

Een paar dagen geleden had ik een droom. In de droom ben ik op de grond vastgebonden en word ik opgegeten door maden en wormen. Ik moet levend zijn omdat ik mij herinner dat ik denk dat het lijden voorbij als het vlees weggevreten is en ik de kale botten zie. Je kunt niet lijden als je dood bent, toch? Ik voel alleen geen pijn. Dat is vreemd. Kun je lijden zonder pijn? Ik ben net zoveel deel van de natuur als de seizoenen en de getijden, dus ik weet dat deze droom een doel en een reden heeft. Een doel dat je niet kunt vinden door te redeneren. Een spreekwoord zegt: tot op het bot gaan. Ik ben tot op het bot gegaan. Dat betekent dat ik de man én de maden ben, tegelijk, dat ik mezelf heb opgegeten en alleen een skelet heb achtergelaten. Je voelt wanneer iets klopt. Een stevige boodschap.

Ik kom voorbij een kastanjeboom die zijn vruchten laat vallen waar ik bij sta. De bolsters openen zich gul om de kastanjes vrij te geven, zoals mijn droom zijn boodschap geeft. Gul maar met een prikkelend omhulsel. Ik houd van de droge en wat bittere smaak van de kastanje. Grijze dagen hebben ook hun beloning.

 

  2 Comments

 1. Sodejukus…

  Ik heb maar een (brabants) woord… als reactie. Het staat hier boven. Maar 1 woord is ook maar… 1woord. Ik dacht ‘ik ga er maar eens een nachtje over slapen’. ik ben al minder jong aan het zijn, maar enge films. Verhalen of boeken kunnen er eventueel optioneel voor zorgen dat ik jou nachtmerries beleven mag, dus ik vermijd ze. Je droom is voor mij categorie nachtmerrie…

  ik ga nu dromen! waarom zeggen wij trouwens ‘slaap lekker’? Dus bij deze Slaap vies, ik vind het knap dat je een nachtmerrie positiev aan het ontleden gaat! Sodeju-X

 2. Het is niet erg…
  Ik zit een boek te lezen van Griet op de Beeck, vol actualiteit ook voor mij “Zeven hemels boven de zevende”. Een citaat daaruit: ‘met de ogen open is alles minder eng dan met de ogen dicht’.
  Het is pas erg als je er niks mee kunt, machteloos bent. Dat ben ik nu niet meer.

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email
Facebook
Google+
https://www.beinginmotion.eu/tot-op-het-bot
Twitter