Donatie doen? Klik hier!

    language

  • Nederlands
  • English
Navigation Menu

Zoran komt om te tanken. Hij ziet mij en begint in het Frans. Mijn Frans kan er mee door. Hij wordt helemaal blij. Kom bij mij koffie drinken, dan breng ik je later naar Despotovac! Ik twijfel, wilde eigenlijk onder een boom gaan liggen nu. Maar het vooruitzicht van koffie doet me omkeren. Zoran is zoals velen hier gepensioneerd en leeft deels hier en deels in Frankrijk. Bij hem thuis komt koffie, zelfgebakken koek, watermeloen, pindas en water en bier op tafel. No way dat ik hier snel weg ben. De buurman komt langs om bier te drinken. Hij heeft drie tanden in zijn mond die goed zichtbaar worden bij het smakelijk kauwen van de pindas. Het gesprek gaat vandaag over de oneerlijke manier waarop het westen Servië gestraft heeft na de Kosovo oorlog. Als Nederlander ben ik volgens hen natuurlijk deel van het Internationaal Tribunaal in Den Haag. Ik hou me op de vlakte. Ik heb geen zin in polemiek en ik kan ook om mij heen letterlijk zien hoe de toestand is. Het blijft een pijnpunt voor de Serviërs, hoe aardig en vriendelijk ze ook zijn. Zoran brengt me de laatste paar kilometers naar Despotovac. Hij laat me een 13e eeuws klooster zien. Hij helpt me een hotel te vinden. Hij wil graag iets teruggeven voor alles wat hij in het westen gekregen heeft. Ik merk dat ik terugdenk aan 50 jaar geleden, de houten barakken  voor de Turkse gastarbeiders achter de ijzergieterij in mijn dorp. We zijn er wel eens stiekum gaan kijken, naar de stapelbedden en het primitieve kookgerei. Zouden die ook zo dankbaar zijn? Ik twijfel, maar misschien zien zij dat ook wel heel anders, als een kans, een wereldreis, een mogelijkheid om aan hun armoede te ontsnappen en kijken ze er met trots op terug. In hotel Resava zijn twee feesten vannacht, een bruiloft en een 18e verjaardag. Feesten worden hier in julie en augustus gevierd, wanneer veel migranten voor vakantie thuis zijn. Wanneer je geld hebt zijn ze groots en luidruchtig. Deze mensen hebben véél geld. De ober is blij dat er hier een westerling is om met eigen ogen te zien dat de Serviërs een aardig volk zijn en dat hen veel onrecht is aangedaan. Hij is familie van Milosevic en dat was toch echt een aardige man. Ik doe mijn oordoppen in vannacht. Morgen weer vroeg op. Vanmiddag was geen feest van mindfulness.

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email
Facebook
Google+
https://www.beinginmotion.eu/toch-niet-zo-gemakkelijk
Twitter