Donatie doen? Klik hier!

    language

  • Nederlands
  • English
Navigation Menu
Schoonheid en het beest

Schoonheid en het beest

By on aug 4, 2016 in Blog | 1 comment

De schaduwrijke paden door Oostenrijk worden in hun omschrijvingen steeds met ‘schattig’ aangeduid, een omschrijving die zeker in terugblik klopt. De verharde wegen die ik nu volg zijn niet schattig en niet schaduwrijk. Er is vaak veel verkeer waarbij ik de indruk krijg dat het om een wedstrijd gaat. De piepende banden bevestigen dat beeld. Mijn tot nu toe werkzame methode van het pad zo goed als mogelijk volgen en erop vertrouwen dat ik op een goede plek uit kom lijkt hier niet meer te werken. Het vinden van slaapplaatsen krijgt voorrang en de route richt zich daarnaar. Met lichte weemoed denk ik terug aan het mooie, aangeharkte Oostenrijk.

20160802_164848Ik loop ook al drie dagen tussen enorme maïs velden. Syngenta en Pioneer zijn grootverdieners hier. Of ze ook grote opdrachtgever zijn voor de lokale bevolking wordt mij niet duidelijk. Het was vroeger een eenvoudige boerenstreek.

20160802_165443De maïs was er al ver voor de grote bedrijven, de traditionele en nu tot decoratie verworden ruifopslag op bijna elk erf laat dat zien. De schaal grote laat alleen geen werk voor velen, ook hier trekt de mens weg naar de stad. De monocultuur creëert ook een leegte aan flora en fauna, het is er stil, geen dier te zien, nauwelijks een vogel. Ironisch dat een bedrijf dan juist een voetbalstadion laat bouwen in een dorp van 200 zielen waar al gauw geen voetballer meer te vinden zal zijn. Brood en spelen. De leegte van het land weerspiegeld in de leegte van een stadion? Felblauw staat het enorm te wezen in het landschap. Old Trafford, staat er op de muur geschreven.

Er is veel leegstand, bouwvallen die afgewisseld worden met mooie nieuwbouw. Er is zeker welvaart hier. Overal wordt aan de weg gewerkt. Het verkeer raast door slordige, stoffige stadjes waar oude winkels staan te verkrotten  en de nieuwe hun waren op een flitsend moderne manier aanprijzen. Ze doen me steeds weer denken aan mijn tijd in Guatemala en Ecuador. Meegenomen in de vaart der volkeren, in een vooruitgang waarvan ik me soms afvraag of ze en we die zelf wel willen. Een wereld in transitie. Hoe meet je ook alweer geluk en wat hebben welvaart en welzijn met elkaar gemeen?

20160803_103951Het staat en bestaat allemaal naast elkaar, het oude en het nieuwe.  Treffend op de foto vind ik het beeld dat het op één erf staat. Je mag zelf kiezen wat de beauty is en wat het beest. Ik vind de schoonheid en het beest ook in mijn eigen overwegingen tijdens dit stuk van mijn reis terug. Ook gemengd. Daarover een volgende keer.

    1 Comment

  1. Die mais zou zo maar van Nunhems zaden kunnen zijn. En die bouwval? Kijk eens op de Hei vlak bij je broertje , dat lijkt er veel,op. Het westen rukt op in Kroatië . Veel succes nog met de verveling hopelijk wordt het snel beter!

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email
Facebook
Google+
https://www.beinginmotion.eu/schoonheid-en-het-beest
Twitter