Donatie doen? Klik hier!

  language

 • Nederlands
 • English
Navigation Menu
Schoonheid en het beest II

Schoonheid en het beest II

By on aug 6, 2016 in Blog | 3 comments

Het bliksemt, ik mag het zien vanaf mijn balkonnetje in het piepkleine hostel in Virovitica waar ik de afgelopen drie dagen een uitvalsbasis heb gecreëerd. Weer komt een bloedhete dag ten einde, ditmaal met verfrissend onweer. Ik krijg het niet op de foto, wél film. Machtig mooi. Ik zou er een borrel bij willen maar de winkels zijn dicht, het is onafhankelijkheidsdag hier. 20160802_132810

De eigenaar hier vindt mij trouwens  maar een rare snuiter om in die bloedhitte te gaan wandelen. Dat vinden de mensen die vandaag met zijn allen onder de bomen verkoeling zoeken duidelijk ook.

Ik zat er vorige keer een beetje over te klagen hè. Dat zat me niet lekker maar ik snapte zelf nog niet goed waarom. Je hebt toch notabene wel recht om te mopperen bij zoiets, niet dan. De schoonheid van het wandelen in Oostenrijk en dan die beestachtige omstandigheden hier. Ik dacht ineens weer aan dat hoogtepunt van een week of wat geleden en hoe mijn ego reageerde. Dat reageerde nu ook, met slachtoffertje spelen, in mijn geval meestal te merken aan opstandigheid. Ik realiseer me dat ik in mijn eigen val ben gelopen. Het moest toch een móóie wandeling worden had ik vooraf besloten!? En als het dan niet mooi is, is het dus niet goed. Maar zo werkt het niet. Zeker niet met mijn nogal impulsieve planning.

Kijk, het is nogal niet moeilijk om boven op een mooie berg tot grootste en meeslepende gedachten te komen, nichts für ungut, Bram Vermeulen 🙂 en Antonio Machado te citeren. Het mooie inspireert gemakkelijk. Maar het nare, de botsing, de antipathie stellen je misschien wel een veel wezenlijker vraag. Die van mij is: waarom ben je hier, wat zoek je hier? Ik bedenk me al lopend door de hitte dat het voeding is, wat ik zoek. Voeding voor mijn geest en mijn ziel. Daarom wandel ik, het is nodig, zoals een ander yoga nodig heeft. Ik had even wat beestachtigheid nodig om me daar weer bewust van te worden. 20160805_122807

Misschien is het donkere wel een nog betere vriend dan het verhevene. Misschien is het beest de held en de schoonheid, och, gewoon de schoonheid.

Het onweer trekt langzaam weg, de regen druist, een beestachtig mooi gezicht. Ik ben toch blij dat ik daar níet in zit.

  3 Comments

 1. Wat een mooi staaltje zelfreflectie Wim. .
  En ook het besef dat het voeding is wat je zoekt, voor de geest en de ziel. Als je geen voedende ervaringen hebt wordt het leven ‘schraal’.
  Of het donkere een betere vriend is dan het verhevene..daar kunnen we een boom over op zetten. Maar leerzaam is het wel, de confrontatie met het ego. Voor wie ernaar wenst te kijken. Jij dus!

  • Oh daar wil ik ook best een boom over opzetten. Ergens in het najaar maar eens een bijeenkomst over organiseren dan? ,)

 2. Afgesproken!

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email
Facebook
Google+
https://www.beinginmotion.eu/schoonheid-en-het-beest-ii
Twitter