Donatie doen? Klik hier!

  language

 • Nederlands
 • English
Navigation Menu

Als ik om half vijf mijn oordoppen uit doe is beneden nog een restje feest bezig.Dit is het koelste moment van de dag. Ik wil blijven liggen, genieten van die frisse vlaag wind die door de balkondeuren binnenkomt. Mijn dromen zijn vannacht  bitter, afwijzend, cynisch, het voelt beklemmend. Ook daarom kom ik maar met moeite overeind.

Toch is het een mooie wandeling vandaag, over glooiende heuvels door een welvarende streek. Langzaam maakt mijn depressie plaats voor vreugde om hier te lopen. En er is weer gratis koffie en aanbod van bier.

Wanneer het heter wordt, wordt het ook moeilijker om blij te zijn. Ben ik wel blij dat ik tegen twaalven dit kleine riviertje tegenkom, met vlinders en bloemen verscholen tussen groen. Mijn schoenen uit en líggen! Maar het water voelt warm aan mijn voeten en ook blijf ik zweten.

Dan realiseer ik me dat ik in een sauna ben gestapt! Met evengoed 40 graden en een luchtvochtigheid van 100% door het water is er geen koelte. Ik kan maar met moeite ademen, alleen wanneer ik heel stil lig.

Ik ben dan ook vóór 3 uur weer weg uit deze paradijselijke groene hel. Nog 5 km naar Ćuprija. Ik doe er twee uur over, elke kilometer onder een boom bijkomen, de wind op mijn lijf voelen. Die wind is verraderlijk; hij voelt verkoelend aan maar zuigt tegelijk alle vocht uit je vel. Onder de laatste boom zie ik mezelf al als mummie teruggevonden worden.

Ćupria geeft een depressieve aanblik bij binnenkomst. Lege fabriekshallen in de blakerende zon, verkrotte appartamenten, scheuren in het wegdek. Ik voel dreiging, een soort van wanhoop. Als een plek waar mensen permanent buiten hun adem zijn. Mijn hotel zit aan de mooie kant van de stad, waar wel ademruimte is.

 

  2 Comments

 1. Wat klinkt het zwaarmoedig Wim. Ik krijg bijna medelijden met je! Dat is vast niet de bedoeling.
  Ik wens je kracht en vooral een verlichtende vorm van energie om Servië door te komen en zo af en toe en grote smile rond je mond.
  Liefs en sterkte

  • Ha Francien! Het is niet de bedoeling zwaarmoedig te zijn maar ik kan me voorstellen dat een blijmoedig mens als jij er medelijden van krijgt. Of bijna dan toch ;)! Het was een dag vol ups en downs en ik beschrijf puur de ervaring. Die is wat ie is. Het is wél hard werken hier ja. Misschien was het einde luchtiger geweest als ik ook nog geschreven had dat ik op een mooie hotelboot heb overnacht?
   Liefs
   Wim

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email
Facebook
Google+
https://www.beinginmotion.eu/sauna
Twitter