Donatie doen? Klik hier!

    language

  • Nederlands
  • English
Navigation Menu

Afbeelding254Het is zonnig vandaag, met een straffe oostenwind, dat wel. De winter is nog niet weg, al is het uit de wind en in de zon lekker warm vanmiddag. Ik loop op de Regte Heide; een heidegebied van 250 ha ten zuid-oosten van Tilburg afgeschermd door bossen en cultuurgrond van nog eens zo’n 500 ha. Ik loop meestal rondjes op dit soort dagtochten. Over dezelfde weg heen en terug, steeds rechtdoor, vind ik vreselijk. Dat geeft me het gevoel dat ik mijn tijd aan het verdoen ben. Stom natuurlijk. Stommer nog is het misschien dat ik er zelfs omwegen voor over heb om maar niet diezelfde weg terug te moeten gaan. Mijn wandelen is niet altijd logisch en lineair heb ik gemerkt 🙂 Gelukkig wordt almaar meer duidelijk de ook tijd en de ruimte niet lineair zijn dus ik ben in goed gezelschap. In de quantummechanica blijkt toeval misschien ook opzet te zijn. En ligt de oerknal niet achter, maar vóór ons. 😉

Ik bedenk me bij dat rondje Regte Heide dat er meer dingen zijn die lineair, recht-toe-rechtaan, lijken maar in een rondje een heel ander uitzicht geven. Ik mijmer (denken terwijl je niet nadenkt) over de verhouding tussen ‘afhankelijk’ en ‘onafhankelijk’. Je zou dat als een soort schaal op een lijn uit kunnen zetten, zoiets:

afhankelijk ————————–balans?——————————onafhankelijk

Je kan ‘afhankelijk’ ook benoemen als steun behoevend, dienstbaar, op anderen vertrouwen, onzelfstandig, gebonden, verbonden. Er zijn positieve en negatieve aspecten te noemen. Dat kun je ook bij ‘onafhankelijk’: ongebonden, vrij, zelfstandig, eigenmachtig, onbegrensd. Het is vooral een eigen waardering die je er aan geeft. Zo ben ikzelf op veel terreinen ‘onafhankelijk’, en tegelijk ben ik ook heel goed in wegcijferen. Wegcijferen maakt afhankelijk want je stelt je helemaal ten dienste van de ander. Je kunt ook iemand zijn die goed is in de ander steunen, maar de eigen grenzen niet goed kent. Dat kan zich uiten in vastklampen, en ook daarin verlies je jezelf. Zou je de balans  dus in het midden van die lijn moeten zoeken? Van alles een beetje en in de juiste maat. Voor mij is dat “meer van hetzelfde” het maakt het verschil tussen mijn wegcijferen of mijn zelfstandigheid niet duidelijk.

Wanneer ik er een rondje van maak en circulair naar deze situatie kijk ontstaat er ruimte om het midden anders te zien. In die ruimte hoort volgens mij ‘kwetsbaar’ te staan.

open-circle1

 

onafhankelijk

afhankelijk

 

 

We willen allemaal gezien worden, erkend worden, herkend worden, geliefd worden. Dat proberen we te bereiken door onze verhouding tot en opstelling naar anderen, in afhankelijkheid en/of onafhankelijkheid. En daarin zijn we kwetsbaar. Daarin zijn we soms zo verschrikkelijk kwetsbaar dat we ons vastklampen of wegcijferen omdat we bang zijn dat we anders niet gezien worden, niet geliefd worden. Onze (on)afhankelijkheid is misschien alleen maar een functie daarvan.

Terug naar de Regte Heide. Je kunt het heidegebied zien als de kern, kwetsbare natuur, er om heen liggen de bossen en de cultuurgronden als een beschermlaag. Daarbuiten de drukke wereld met alles er op en er aan: je kunt vanaf hier de skyline van Tilburg zien. Tijd om die wereld weer te betreden.

 

 

    4 Comments

  1. Mooie bespiegeling, Wim, op deze kraakheldere en frisse dag!

  2. In een woord; Mooi en zo herkenbaar!

  3. Still going strong! Mooi geschreven Wim en prachtig weer inderdaad.

  4. Herkenbaar Wim 😉 Wat mooi geschreven! Dikke kus

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email
Facebook
Google+
https://www.beinginmotion.eu/rondje-regte-heide
Twitter