Donatie doen? Klik hier!

  language

 • Nederlands
 • English
Navigation Menu
Peinzen

Peinzen

By on aug 11, 2018 in Blog | 2 comments

De bossen tussen Arnhem en Wageningen zijn lommerrijk. Ik vind dat een mooi woord, het geeft een gevoel van zon en schaduw, van koelte en warmte tegelijk. Taal is niet neutraal, er zit suggestie in en richting. De beuken en de eiken laten hun nog onrijpe vruchten al vallen. Ze hebben alle energie nodig om zelf te overleven in deze droogte. Ze weten dat er een volgende keer komt.

Ik loop een beetje te peinzen. Ja, ik kan me er tegen verzetten en tegen mezelf zeggen dat ik moet lummelen maar zo gaat dat niet, hè? Ik weet niet goed waar het begint, het voelt als een dilemma dat aandacht vraagt. Het heeft te maken met leren. Hoe weet je wat goed voor je is? Er zijn pedagogen en leraren die de antwoorden lijken te hebben. Ik heb al heel lang (wanneer is dat begonnen?) een aversie tegen mensen die mij vertellen hoe het zit, hoe het is. Tegen (leer)meesters. En dat voor een coach/trainer/adviseur, leuke hebbelijkheid. Die aversie groeit, merk ik. Hij wordt ook bevestigd. Ik kan alleen zélf bepalen of iets klopt voor mij. Informatie of kennis kan behulpzaam zijn maar wordt uiteindelijk een gevangenis. Het zet me vast in de beperktheid ervan. Daarom verzet ik mij ook tegen de gurus en andere wijzen die zeggen het antwoord te hebben. Die overal het juiste antwoord op hebben. Tegen tegeltjes wijsheden. Dat voelt alsof iemand zich mijn ziel toe eigent. Ik heb zelf te bepalen wat ik nodig, om ook mijn eigen zielereis te kunnen maken.

Hoe doe ik dat dan bij de mensen die ik begeleid, dat is mijn dilemma. In mijn taal zit ook suggestie en richting.

Wordt vervolgd, vermoed ik. Ik heb het idee dat er weinig samenhang zit in mijn gedachten… 🙂

  2 Comments

 1. Hoi Wim,
  Heel herkenbaar! Ik denk dat de sleutel zit in het accepteren dat de ander heel andere dingen kan doen met wat je zegt dan wat jij bedoeld/verwacht had, inclusief er helemaal niets mee doen. Dan geef je suggesties, biedt mogelijkheden en keuzes, in plaats van dat je iets oplegt/vertelt hoe het zit. Moeilijk soms, want het is toch duidelijk hoe die ander het probleem moet oplossen? 🙂

  • Ha Marouschka, leuk om weer s van je te horen! Hoe gaat het met je? Ja, daar zit de sleutel voor een deel. Bij mijn opleiding familieopstellingen leerden we in het ‘lege midden’ te gaan staan. Proberen in contact te zijn met de ander en laten opkomen wat er komt vanuit dat contact. Wegblijven van suggestie en kennis maar vertrouwen op het veld dat de antwoorden laat opborrelen. Nog steeds moeilijk!!

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email
Facebook
Google+
https://www.beinginmotion.eu/peinzen
Twitter