Donatie doen? Klik hier!

  language

 • Nederlands
 • English
Navigation Menu

Ik ben in Boxtel, een stadje dat ik goed ken van mijn trainingen voor VSO. Mensen trainen die hun deskundigheid gaan inzetten en overdragen in ontwikkelingslanden, vooral Afrika. Sinds ongeveer een jaar doen we dat niet meer in Boxtel. “De Kleine Aarde”, het ecologisch centrum waar voor meer dan 10 jaar de trainingen gegeven werden, werd in gebruik genomen voor de opvang van vluchtelingen; jonge vrouwen uit Eritrea. Ook Afrika. Het is een kleine aarde, die wij met zijn allen bewonen.

Ik had bewondering voor de burgemeester die op kwam voor een humane en blijvende vluchtelingenopvang.  Nu staat het even leeg, vóór het einde van het jaar wordt het een centrum voor duurzame economie. “De Kleine Aarde” is lang een ‘avant garde’ biologisch centrum geweest tot het de laatste jaren werd ingehaald door de groene EU blaadjes en EKO keurmerken van Albert Heijn. Biologisch boeren kon ook zónder gevlekte tomaten en kromme komkommers, geteeld in de modder met zo weinig mogelijk machinerie. Groen moest mainstream; sexy, hip en mooi. Ik weet nog dat mijn vader, een gedegen tuinder met groene vingers, het had over ‘knoeiers’, als biologisch tuinieren ter sprake kwam. Daar was niks aan te verdienen volgens hem. “De Kleine Aarde” wordt nu een centrum waar een consortium van onderwijs, woningbouw en ondernemingen zich gaat inspannen om circulaire economie te onderzoeken en te promoten.

20160430_130858Het is een vandaag een groene dag. De zon laat zich steeds net niet zien en het jonge, soms bijna verlegen groen, staat er wat diffuus bij. Deze streek is van een traditioneel en zo te zien welvarend groen. Grote oude boerderijen op de hoge akkers, uitgestrekte velden en weilanden, op de horizon de kerktoren van Liempde. Het land ademt degelijkheid, alles is netjes en gereguleerd. Dat is óók onze kleine aarde.

 

20160430_140129Het is vandaag ook een dag langs de Dommel, de rivier die vanuit Belgie door Eindhoven naar het noorden stroomt. Het dommeldal is links en rechts flink breed. De rivier wilde in dit vlakke land graag meanderen en overstromen. Met kanaliseren en draineren werd het water ingetoomd en kwamen er weilanden langs de Dommel. Inmiddels worden die weilanden alweer teruggegeven aan de natuur. We zijn er achter gekomen dat een snellere stroom van water verderop problemen veroorzaakt, zeker nu met de verwachte grotere regenval en watertoevoer. We gaan het water niet afvoeren maar bergen, opslaan. Dus draaien we onze eerdere kanalisering weer terug. We hebben de weilanden ook niet meer 20160430_134626nodig, trouwens. Ons vee staat vooral binnen. We hooien nog wel, maar een groot deel van het veevoer komt als mais en soya van enorme boerderijen uit Noord- en Zuid Amerika. Of dat duurzame landbouw is kun je betwijfelen en of dit systeem houdbaar is ook. We komen achter steeds meer dingen die we niet goed ingeschat hebben of waar de mens in zijn tomeloze hang naar meer en beter de boel verprutst. “Knoeiers”, in de woorden van mijn vader. Maar dan anders.

 

Ik denk dat het goed is dat er in Boxtel op “De Kleine Aarde” een centrum komt waar dit soort dingen via onderwijs, werken en wonen onderzocht en getoetst gaan worden. Want er is zoveel dat we nog te leren hebben om samen de aarde leefbaar te houden. Ook goed dat er een burgerinitiatief is:  http://www.burgersvoordekleineaarde.nl/, want anders laten we het toch weer over aan de knoeiers in de instituten en organisaties. En het is wel ónze kleine aarde!

20160430_14253020160430_172237en ook dit is onze kleine aarde: paardebloemen en jong, glinsterend groen.

 

 

 

 

  4 Comments

 1. Mooie info!

 2. Mooi geschreven Wim!
  Voor mij ook leuk om even te horen hoe het met de Kleine aarde gaat. Ik heb er goede herinneringen aan. Ja, onze kleine aarde is flink ‘in beweging’. Mooi!

 3. Mooi verstild stukje Wim. En fijn om te horen dat de kleine aarde opnieuw een bestemming krijgt die past bij haar naam.

 4. Dag Wim, het was leuk om je te ontmoeten op die zonnige dag op De Kleine Aarde. We gaan ons best doen voor De Kleine Aarde en hopelijk ook steeds meer mensen voor onze grote Aarde.

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email
Facebook
Google+
https://www.beinginmotion.eu/onze-kleine-aarde
Twitter