Donatie doen? Klik hier!

  language

 • Nederlands
 • English
Navigation Menu

20151121_142250 leenderheideEen sombere dag, regenachtig en koud. De wolken hangen laag over het land en er valt een lichte gestage regen. Het voordeel daarvan is dat de Leenderheide leeg is. Je komt geen mens tegen. Het is doodstil, alleen een vlucht ganzen laat horen dat ze onderweg zijn naar beter oorden. Op zo’n dag lijkt de uitgestrektheid van de bossen en de hei nog immenser, ik loop er het rondje omheen van rond de 25 kilometer.  Halverwege, nét over de Belgische grens ligt de abdij de ‘Achelse Kluis’. Ik zie hier waar alle andere mensen zijn. Ze hebben hun toevlucht gevonden in het abdijcafé, warm en bierig en zijn niet van plan er nog uit te komen.

Ik heb vandaag mijn nieuwe schoenen aan, die ik kreeg van Meindl als compensatie voor de schoenen die afgelopen zomer bij Koblenz niet meer waterdicht bleken. Ik heb ze vanaf daar opgestuurd naar Meindl en nieuwe gekocht. Meindl vond mijn claim terecht en stuurde een nieuw paar. Nu ben ik twee paren rijk. Ik ben ook een nieuwe GPS gebruiker. André heeft er mij een geleend om uit te proberen en wellicht volgend jaar in het vervolg van mijn tocht naar Istanbul als vervanger te dienen voor de kilo’s kaarten. Ik heb ruzie met het kompas van het ding. Zoals ik ook wel met kaarten pleeg te doen, draai ik hem in mijn looprichting. Ik weet het, de geoefende GPS- en kaartlezer fronst nu wellicht heftig de wenkbrauwen.  Dat dóé je niet! Vrouwen doen dat misschien, omdat die een ‘ander’ orientatiegevoel hebben. Ik heb geloof ik dus een vrouwelijk orientatiegevoel. Het geeft niet. Ik was denk ik altijd al een a-typische man. Toch blijf ik vinden dat er iets mis is met dat kompas, maar dat kan gewoon eigenwijsheid zijn. Of ik het van al die nieuwigheid heb weet ik niet, maar er ligt die hele middag een zwaarte om mijn hoofd.

Nog voor het einde van de middag haalt de vroeg invallende duisternis mijn wat donkere gemoed in. Net voor ik terug ben bij mijn beginpunt zie ik een paar vriendelijke lichtjes bij de grote tent van “natuur kampeerterrein Leenderbos”. Het moet een oord om goed te toeven zijn, aan de rand van de heide, in de zomer, in het licht en de warmte. Een oord om naar terug te migreren. Mét nieuwe orientatie en een licht gemoed.

  1 Comment

 1. Hee Wim, ik wilde je een mail sturen met van alles en nog wat maar ik krijg het terug.
  De mailadressen die ik van je heb zijn denk ik dus niet meer in werking.
  Als je wil…..stuur je me dan een goei?
  Mooie groet Francien

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email
Facebook
Google+
https://www.beinginmotion.eu/nieuwe-orientatie
Twitter