Donatie doen? Klik hier!

    language

  • Nederlands
  • English
Navigation Menu

Na de tussentijd is het nu toch echt herfst aan het worden. In mijn wandeling vandaag loop ik rond met het idee om tijdens de komende wandelingen een film te maken met beelden van de herfst en er mooie muziek van Jordi Savall onder te zetten. Dat is een groot project voor mij, ik zie daarvan het einde nog niet. Ik houd me er maar niet aan vast, zonder het meteen ook los te laten.

20161018_174200Loslaten en herfst zijn zo gemakkelijk met elkaar te verbinden. De warmte van de zomer is weg. De bladeren verkleuren en vallen, het bos ruikt naar vergankelijkheid en de eindigheid van de dingen wordt zichtbaar. Met die eindigheid komt ook het nieuwe begin in zicht, als je weet dat en hoe je los moet laten. Loslaten begint met ervaren wat je vast houdt.

 

 

20161018_105604De kastanjes zijn uit de boom gevallen, de vrucht nog in de ruwe bolster. De schil barst open, of is al open vóór het vallen, en maakt de vrucht zichtbaar. Ze liggen verspreid onder de boom, honderden zijn het er. Sommige bolsters op de grond zijn nog dicht, ze zijn te vroeg losgelaten en de vruchten zullen niet uitkomen. Er is een tijd van vasthouden en een tijd van loslaten.  Je kunt je afvragen wat los wordt gelaten en wat vast wil houden. De bolster heeft de vrucht lange tijd vast gehouden, maar de vrucht heeft zich ook van de bolster los te maken. Nu is de tijd om los te laten. Voor de kastanje kan de ervaring van het loslaten er een zijn van los máken, een bittere worsteling om uit je bolster te komen. Het kan er ook een zijn van dankbaarheid voor de bescherming van de afgelopen zomer. Voor de bolster kan de ervaring van het niet meer vast kunnen houden er een zijn van als dode, lege schil achter te blijven. Het kan er ook een zijn van de vrucht vrij te geven.  Vast willen houden vertelt een verhaal van gisteren en van worstelen en lege schillen. Loslaten zegt iets over overgave aan de stroom van het leven, over dankbaarheid voor bescherming en het geven van vrijheid in liefde.

Voor de boom zijn vasthouden en loslaten eenvoudigweg momenten in het doorgeven van het leven. Elke boom is een levensboom.

Met dit loslaten als thema ben je op zaterdag 5 november (let op was eerst 29 oktober) uitgenodigd voor een herfstmaaltijd (mét kastanjes) in het klooster in Breda om 1800 uur. Er kunnen 10 mensen aan tafel en ik nodig je uit een voorwerp mee te brengen dat voor jou ‘loslaten’ vertegenwoordigd.

Een donatie aan de Stichting Vluchteling via deze site is welkom.

 

 

    2 Comments

  1. Mooi hoor. Zou graag aanschuiven, maar dat gaat helaas niet. Veel plezier de 29ste.

    Patrick

  2. Ik schuif graag aan Wim, recht vanuit het werk. Wat een leuk idee!

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email
Facebook
Google+
https://www.beinginmotion.eu/loslaten-en-kastanjes-eten
Twitter