Donatie doen? Klik hier!

    language

  • Nederlands
  • English
Navigation Menu

Het eerste deel van mijn kust naar kust wandeling voert me door het Lake District. Het is beroemd in Engeland vanwege zijn schitterende bergen en valleien. Het wordt wel ‘klein Schotland’ genoemd, maar dat is een vergissing vind ik. Het heeft een heel eigen schoonheid en sfeer.

Als ik aan het wandelen ben geniet ik van het uitzicht om mij heen. Wandelen geeft je vaak de gelegenheid voor langere tijd naar het uitzicht te kijken dat zich voor jou ontvouwt, zeker als het wat verder weg ligt. Het geeft je de tijd om er keer op keer naar te kijken, het dieper te zien, te exploreren en te ervaren. Het geeft je wandeling rust en diepgang.

20140727_121152[1] Het Lake District in Engeland voegt daar nog iets aan toe. Ik weet niet zeker hoe dat komt, het kan de snelle afwisseling tussen hoogte en diepte in de bergen zijn. Het kan het spel van licht tussen zon en wolken zijn, de altijd weer veranderende kleur van de velden waar je doorheen loopt. Misschien omdat iedere rots en steen je een een andere kant laten zien als je dichterbij komt.

Op een van de bergtoppen ontmoet ik John, uit Canada. Verbazingwekkend hoeveel nationaliteiten er hier zijn. Hij is van oorsprong Nederlands, geemigreerd toen hij drie was. Hij is een dominee in de Hervormde Kerk en nu op bezoek in Europa. De volgende stop is Nederland, familiebezoek. We komen aan de praat over hoe het zo fascinerend is dat je op geen enkel moment een vast uitzicht hebt. Het verandert voor je ogen, omdat je zelf een stap naar links of rechts zet, of omdat het licht verandert. Het brengt ons naar de analogie met de menselijke identiteit. Hoe je daar ook naar kunt kijken als een altijd veranderend uitzicht. Je zou diep moeten graven, tot in het hart van de berg om de kern van je identiteit te vinden. Wij hier aan de oppervlakte kunnen er misschien toegang toe krijgen door het delen van onze verhalen.

Op de volgende bergtop staat een Israelisch stel. Door zijn telefoon hoog in de lucht te houden kan hij net een beetje netwerk opvangen. Ze zijn uit op nieuws van thuis, met alle gevechten daar. Hun zoon zit in het leger. Hij krijgt het beetje netwerk dat hij zoekt. En precies op dat moment ontvangt hij het droevige bericht dat de beste vriend van hun zoon, ook een sodaat, vanochtend in een gevecht gedood is. 20140727_095708[2]

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email
Facebook
Google+
https://www.beinginmotion.eu/lake-district
Twitter