Donatie doen? Klik hier!

    language

  • Nederlands
  • English
Navigation Menu
Je ster

Je ster

By on dec 24, 2016 in Blog | 0 comments

Uit het boek “The Soul’s Code” van James Hillman. “The so-called traumatic experience is not an accident, but the opportunity for which the child has been patiently waiting – had it not occurred, it would have found another, equally trivial – in order to find a necessity and direction for its experience, in order that its life may become a serious matter” (W. H. Auden).

Ik loop vandaag door de Kennemerduinen, in een harde wind die de zee rusteloos maakt en het zand in mijn haar en mijn ogen blaast. Er staat een omfloerste zon aan de hemel en het duingebied is zo goed als leeg en stil, op een paar hardlopers na.

Ik ben hier al sinds gisteren, in Haarlem om de Hohe Messe van Bach te zien en te horen. Eergisteren (tja 🙂 ) kom ik op het idee. Mijn computerschem toont een zaal vol witte stippen met één eenzame rode, bijna helemaal vooraan. Die is dan voor mij, begrijp ik. Een mevrouw, sorry, dáme, komt naast mij zitten. “Dat is de stoel van mijn zus”, zegt ze. “Ze kon niet komen want onze broer is overleden en vanavond is de avondwake. Daar moet ze bij zijn, om te controleren of alle bloemen wel op de juiste plek staan en zo. Ze is been beetje een regelnicht. Ik niet hoor. Ik houd niet van dooie mensen en mijn broer heeft een goed leven gehad, waarom zou ik naar zijn dode lijf gaan kijken? Ik ben liever hier”. Het is een mooie uitvoering, wel erg overweldigend, ik ervaar het als soort van Bach’s Greatest Church Hits. Misschien wordt het behapbaar als je het met zijn tweeen kunt delen, zoals zovelen om mij heen doen. Missa est…. Mijn buurvrouw heeft er geen last van, ze vindt het allemaal fantastisch. Na afloop zie ik haar op een bankje terwijl de massa zich aansluit bij de run op de garderobe. Ze wacht tot de drukte voorbij is. Ik nodig haar uit voor een glas wijn (ik had bij de pauze al begrepen dat ze daar een grote voorkeur voor heeft, ik dacht wit maar het bleek een stevige rode te zijn). Ze aarzelt even, gaat dan mee. Over de wijn krijg ik haar turbulente levensloop te horen, openhartig en met wrange humor verteld. Nu is ze vrij, ze reist de wereld rond met vriendinnen en haar zoon. Het tweede glas slaat ze af, ze moet nog rijden. We lopen samen naar buiten, ik begeleid haar naar haar auto. Ze aarzelt even. Ik ook.

leaved-klaver-vier-en-onzelieveheersbeestje-50472496De uitnodiging om je zielsopdracht, je levenspad, serieus te nemen komt niet alleen via traumatische ervaringen, het openbaart zich net zo goed in de onverwachte ontmoeting. Het grote uit zich in het kleine. Het kleine reflecteert het grote.

Ga je pad met grote mildheid en liefde. Al gaande volg je je ster.20150401_113632

 

 

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email
Facebook
Google+
https://www.beinginmotion.eu/je-ster
Twitter