Donatie doen? Klik hier!

    language

  • Nederlands
  • English
Navigation Menu

Ze staat over haar kalf. Ze zijn allebei aan het herkauwen. De zon schijnt neer op dit rustige tafereel.  Het is een vredig en tegelijk intensief beeld. Ik weet zeker dat ze onmiddelijk zal reageren als ik te dicht bij kom. Het is een krachtig beeld van de eenrichtingsweg van het instinct.

0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0

Als ik aan kom lopen zijn de lammeren eerst nieuwsgierig. Wanneer ik te dicht bij kom rennen ze naar hun moeder en zoeken haar uiers. Ze heeft allang geen melk meer en het is duidelijk dat ze bescherming zoeken. Na een paar seconden stapt ze rustig en natuurlijk van hen weg. De lammeren zijn nu ook weer rustig.

0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0 Ze lopen voor mij het pad over, een hertenfamilie. Het mannetjeshert voorop, hij kijkt niet links of rechts. Zij volgt met haar jong. Ze zien mij. Het jong stopt en snuift de lucht, kijkt naar het beeld van deze wandelaar. Zijn moeder laat hem, tot ze besluit dat zijn nieuwsgierigheid bevredigd is en een les geleerd. Ze stapt weg en het jong volgt onmiddellijk.

0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0

De jonge kraai krijst naar zijn moeder. Hij wil aandacht, voedsel misschien? Zij reageert niet op zijn gedrag en gaat onverstoorbaar door met het zoeken naar eten in het gras. Hij blijft krijsen, blijft doorgaan. Zij blijft hem negeren. Hij zal zijn eigen weg moeten vinden.

0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0

Deze scenes herinneren mij aan het verhaal dat bij coaches de ronde doet over hoe de jonge adelaar leert vliegen. Hij wordt zogezegd in ‘ het diepe gegooid’. Het verhaal zegt dat wanneer de adelaar oud genoeg is, zijn ouders hem keer op keer uit het nest kieperen om hem te leren vliegen. Ze vliegen dan naast hem en vangen hem op net voor hij te pletter slaat. In werkelijkheid gaat het er wat zachter aan toe. Meestal leren ze vliegen vanuit het nest, het komt hooguit eens voor dat er eentje uitvalt die dan gered moet worden. Er is een goede reden voor alles wat ze doen en het heeft allemaal te maken met overleven en beschermen.

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email
Facebook
Google+
https://www.beinginmotion.eu/instinct-2
Twitter