Donatie doen? Klik hier!

    language

  • Nederlands
  • English
Navigation Menu

Ik lees de afgelopen weken grote artikelen over fake-nieuws. Media bedienen ons met opzettelijk verkeerde of ideologisch gedreven informatie. Belangrijke en onbelangrijke mensen spuien hun mening  alsof het feiten zijn. Is dat nieuw? Ik denk het niet, ik herken het van alle tijden. Het is misschien méér en ook minder verhuld. Wat is waar en wat is niet waar? Er schijnt licht tussen de feiten en de informatie zou je kunnen zeggen. We hebben ons eigen geweten en onderscheidingsvermogen om daar waarheid in te kunnen vinden. Maar is dat ook niet van alle tijden?

Is kerstmis waar? Is Jezus op eerste kerstdag geboren? Er is geen bewijs voor, zelfs geen reden om aan te nemen dat het waar is. Toch is het voor veel mensen, gelovig of niet, een belangrijk moment, misschien te herleiden naar onze agrarische en in de natuur levende voorouders. Voor hen was de tijd die er nu aankomt verbonden met midwinter en de daarop volgende volle of nieuwe maan. De levenskracht trekt zich terug in de aarde, alles lijkt ‘dood’ of tot stilstand gebracht. Dat was ook bedreigend, want er konden nu slechte krachten en demonen verschijnen. Er werden er allerlei rituelen gedaan om die slechte krachten weg te jagen. Tradities met klokgelui en midwinterhoorn blazen, en wellicht zelfs het vuurwerk en lawaai van oud en nieuw vinden daar hun oorsprong. Op 21 december staat de zon stil en laag aan de horizon. Het ‘sterven’ van de zon duurt vier dagen, op 25 december word de nieuwe zon herboren maar pas vanaf 6 januari weer zichtbaar te groeien. De data van de ‘heilige dagen’ of de twaalf/dertien dagen van kerstmis verschillen van regio tot regio, en onze voorouders noemden de 12 dagen van 25 december tot 6 januari de ruige nachten/ rooknachten. Het zijn ook deze nachten die tot de verbeelding spreken om aan de hand van dromen en voorspellingen de lotsbestemming in het nieuwe jaar alvast te leren kennen.

De tijdsmeting en indeling werd door onze voorouders gedaan aan de hand van de maanstand. De Romeinen brachten de zonnekalender. Wonderlijk genoeg bedraagt het verschil tussen de maankalender en de zonnekalender ook bijna 12 dagen. Geen enkele kalender is in staat geweest de indeling helemaal synchroon te laten lopen met de werkelijke tijd. Ook wij hebben bijvoorbeeld een vierjaarlijkse schrikkeldag nodig om de achterlopende minuten op te vangen. Het is niet perfect, er schijnt licht tussen, zou je kunnen zeggen.

Ik ervaar in deze dagen ook dat er altijd licht schijnt tussen hoe ik mij manifesteer en wat ik werkelijk verlang. Het licht is de pijn van hoe ik het zou willen en tegelijk geblokkeerd word door mijn schaamte, angst en onvermogen. Het licht is de pijn van ervaren dat ik niet perfect ben en dat juist mijn niet-perfect zijn de sleutel is tot mijn verlangen. Het is dat licht dat mij vertelt wat echt is en wat niet, wanneer ik de moed heb om te kijken en te luisteren.

“There is a crack in everything, that is where the light gets in”. Ik wens je een mooi lichtjesfeest.

 

 

    1 Comment

  1. Mooi,je uitleg over de donkere midwintertijd Wim! Wat moet het in vroegere tijden zwaar zijn geweest om de winterperiode door te komen..Met al het comfort van deze tijd -licht, verwarming, afleiding door media etc.- voel ik toch nog het gemis van het licht en de zonnewarmte en verlang naar de terugkeer ervan.
    Licht en liefs voor jou..

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email
Facebook
Google+
https://www.beinginmotion.eu/er-schijnt-licht-tussen
Twitter