Donatie doen? Klik hier!

  language

 • Nederlands
 • English
Navigation Menu

Afgelopen weekend ben ik met volle rugzak gaan wandelen. Ik heb geleerd van vorig jaar! Het was redelijk weer, maar erg nat op zaterdag met stortbuien die afgewisseld werden met zonnetjes. Het lijkt wel of de hoosbuien die ik nog ken uit mijn tijd in Tanzania en Guatemala zich nu hier gaan afspelen. Goede regenkleding lijkt in Oostenrijk en Slovenie ook geen overbodige luxe, wanneer ik op 10 juli begin aan die wandeling.

20160617_140334

Aan mijn rugzak hangt een klein draakje. Ooit gekregen van iemand die mij kracht toewenste. Ik zie het na een jaar weer terug. Het is het enige ding dat er ooit aan gehangen is die het overleefd heeft. De meeste andere dingen zijn gesneuveld tijdens de tocht of in veiligheid gebracht. Het draakje doet mij plotseling denken aan de draak van Siegfried, die ook in mijn boek ‘vaste grond’ voorkomt. Het boek is vanaf 1 juli te downloaden van deze site. Hierbij een voorproefje. De draak is symbool voor de kracht die je nodig hebt en die komt vooral van binnenuit.

 

20150727_091335Worms is ook de stad van Siegfried, de held die de draak versloeg. Er zijn nogal wat verhalen van helden die draken verslaan. Sint Joris, de beschermheilige van Engeland, versloeg een draak. Aartsengel Michael versloeg ook een draak. Mythologisch gezien kun je het verslaan van een draak zien als het overwinnen van het kwade. De draak heeft in Christelijk Europa het gezicht van Satan gekregen.  In moderne (en romantische ) tijden kun je het verslaan van de een draak ook zien als het overwinnen van de donkere kanten van je persoonlijkheid. Je overwint je eigen persoonlijke draak. De dichter Rainer Maria Rilke neemt ons nog verder mee op dat pad door te suggereren dat onze persoonlijke draak ons misschien een waardevolle les te leren heeft. Hij geeft ons het idee dat er in de diepte van ons wezen iets is dat wij haten en vrezen, maar als we dat kunnen omarmen, ons kan leiden naar een betere en nieuwe manieren om onszelf en de wereld te zien.

“Wellicht zijn alle draken in ons leven

Uiteindelijk prinsessen die er in angst en beven

slechts naar haken

ons eenmaal dapper en schoon te zien ontwaken

Wellicht is alles wat er aan verschrikking leeft

in diepste wezen wel niets anders dan iets

dat onze liefde nodig heeft.”

  2 Comments

 1. Dag Wim,

  Ook ik ken dat draakje en ben van plan dat te verslaan. Woorden krijgen zo weer betekenis. Je opmerking aangaande je uitrusting zal ik ter harte nemen. Op 11 juli hoop ik zelf op pad te gaan in het Limburgse land, voorzien van een actuele routebeschrijving,ingevoerd op de Garmen! Hoever ik zal komen…?

  Helene

 2. Dag Wim,

  Ook ik ken dat draakje en ben van plan dat te verslaan. Woorden krijgen zo weer betekenis. Je opmerking aangaande je uitrusting zal ik ter harte nemen. Op 11 juli hoop ik zelf op pad te gaan in het Limburgse land, voorzien van een actuele routebeschrijving,ingevoerd op de Garmen! Hoever ik zal komen…?

  Helene

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email
Facebook
Google+
https://www.beinginmotion.eu/draak
Twitter