Donatie doen? Klik hier!

  language

 • Nederlands
 • English
Navigation Menu
Die grosse Mutter Österreichs

Die grosse Mutter Österreichs

By on jul 21, 2016 in Blog | 5 comments

Voor deze reis heb ik gekozen om een deel over pelgrimswegen te lopen. Het zijn mooiere paden en je komt meer mensen tegen, was mijn gedachte. Dat laatste valt nogal mee. Ik loop weer veel alleen, maar dit jaar heb ik daar niet zo’n last van. Ze lopen natuurlijk ook allemaal dezelfde kant uit, om in Mariazell aan te komen.

20160721_175045Mariazell wordt ook wel die grosse Mutter Österreichs genoemd, het centrum van de Mariaverering in dit land. Dat is waar ik nu ben en waar vele andere wandelaars ook de weg naar toe hebben gevonden. Pelgrimeren is volgens mij een sociale bezigheid, zelfs wanneer je alleen loopt ben je nog steeds deel van de gemeenschap. Zo ervoer ik dat ook op mijn wandeling naar Santiago de Compostela. Of je wilt of niet…maar als je dan samen loopt wordt ‘t ook vanzelf een plezierigere en lichtere wandeling.

20160721_113037Zo zie ik ook de vele, vele kapellen en heiligenbeelden als een gezamenlijk beleefde beschaving. Het zou kunnen dat de Ottomaanse inval die in midden Oostenrijk tot staan werd gebracht daar iets mee te maken heeft. In religieuze grensgebieden is het geloof blijkbaar altijd wat dieper.

Wanneer je, zoals ik, veel in je eentje loopt dan ga je gemakkelijk de diepte in. Dan kom je tot mooie inzichten en prachtige gebeurtenissen maar het kan ook zwaar worden. Ik vind ‘t alleen lopen niet erg, hoewel ik gezelschap erg op prijs zou stellen. Ook nu weer, altijd eigenlijk. Het lijkt mij ook dat je voor het (her)ontdekken van plezier en lichtheid minstens met zijn tweetjes moet lopen. 20160721_130542

Maar als je dan toch in je eentje moet lopen is deze plek lang niet slecht om je rustdag in uiterste staat van verveling en uitgestelde vermoeidheid  door te brengen!

  5 Comments

 1. Dag Wim, je loopt dan wel alleen maar door je blog heb je ‘volgers’ 🙂 die je niet eens persoonlijk kent, zoals in mijn geval. Ik volg je op je weg en lees je stukjes met plezier.
  Keep up the good spirit!
  Hartelijke groet, Marja

 2. Dag Wim, je loopt dan wel alleen maar door je blog heb je ‘volgers’ 🙂 die je niet eens persoonlijk kent, zoals in mijn geval. Ik volg je op je weg en lees je stukjes met plezier.
  Keep up the good spirit!
  Hartelijke groet, Marja

  • Dag Marja. Dat is grappig ja, we kennen elkaar niet en op deze manier toch weer wel. Zoals ik im mijn aanvangsblog schreef een paar weken geleden : niemand is ooit alleen. Maar het is goed om t af en toe te horen. Dank je! 🙂

   • Ik ken Wim wel persoonlijk; en nog steeds ‘ken’ ik m nie…;)
    Loop ze.

 3. Ik loop mentaal met je mee hoor Wim! Lekker voor je moeie voetjes, zo’n meer.
  Liefs, jose (vso 12-13)

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email
Facebook
Google+
https://www.beinginmotion.eu/die-grosse-mutter-osterreichs-2
Twitter