Donatie doen? Klik hier!

  language

 • Nederlands
 • English
Navigation Menu
Communiceren en zo

Communiceren en zo

By on aug 10, 2016 in Blog | 3 comments

Was die meneer op maandagochtend aan de kant van de weg in Orahovica nou echt op zoek naar zijn bril met een hark door het gras kammend? Ik dacht het toch echt goed begrepen te hebben maar hij rook ook nog wat naar de drank, het kan ook iets heel anders betekend hebben.

Communiceren in het Servo-Kroatisch is behelpen, het is handen en voeten werk. Ik merk dan ook weer hoe veel ik de gesproken taal nodig heb. Ook hoe verlegen ik er mee ben als  ik dat niet bij de hand heb, het wordt nog erger wanneer ik merk dat zij er ook verlegen mee zijn. Vaak komen mensen stug over, ze draaien weg als ik iets in het Duits of Engels probeer te vragen. Het is verlegenheid van twee kanten.

Ik vind het alleen zijn niet zo erg. Na alle strubbelingen op mijn woonplek het afgelopen jaar kan ik ook heel erg genieten van met rust gelaten te worden.

20160810_094258Toch is het ook weer een verademing om weer een paar dagen echte gesprekken te kunnen voeren. In dit geval met Damir en zijn dochter Dagmar, mij ‘aangereikt’ door een Nederlandse VSO collega. Een dag in Osijek leg ik per auto meer kilometers af dan in een week te voet. Het geeft perspectief en sterkt tegelijk mijn voettocht idee. “Zippelzug”, noemt Damirs moeder het, die mij ook nog een doos eigengemaakte koekjes toestopt. Om mee te nemen, voor onderweg.

20160810_094450

Ook goed om eens uit eerste hand van Damir de recene en oeroude geschiedenis van dit deel van Europa te horen. Het bevestigt mijn aversie tegen nationalisme, regionalisme, socialisme, kapitalisme, alle ismen en voedt mijn Europese gedachte. Damir brengt me een eind op weg en ineens ben ik voorbij Vukovar, de Donau over en in Servië. Het kan snel gaan, zo.

  3 Comments

 1. Leuk om iedereen zo in blakende gezondheid te zien 🙂
  Goede laatste dagen in Servië!

 2. Hallo Wim,
  Ja wat kun je je onthand voelen als je je niet verstaanbaar kunt maken he. Als je de taal machtig bent ontsluit een land zich voor je en zo ook de inwoners.
  Fijn voor je om weer even wat diepgaander en hartelijk contact te hebben gehad. Dat stralen de foto’s uit: ontspanning en hartelijkheid. Servië dus!
  Hier in het Bredase regen en nog eens regen. Geen weer om er met m’n sloepje op uit te gaan.
  Hart. groet, Marja

 3. Dag wim,

  Succes de laatste dagen van je tocht.
  Als je terug bent is t weer heel erg opgeknapt en gaan we n zonnige week tegemoet.

  Volgens mij heeft Vukovar n erg ‘bewogen’ geschiedenis, toen in de jaren 90.
  Veel onmenselijkheid destijds.
  Toch goed dat er nog menselijk contact is…

  Bob

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email
Facebook
Google+
https://www.beinginmotion.eu/communiceren-en-zo
Twitter