Donatie doen? Klik hier!

    language

  • Nederlands
  • English
Navigation Menu

20150718_194708 Ik ben aan de rijn aanbeland. Aan het stukje Duitsland tussen Köningswinter en Mainz dat volgen UNESCO het cultuurromantische gezicht van Duitsland is. In het zomerse groen met de zomerse zon doet het allemaal idyllisch aan, de rijn tussen de bergen door. Alles is netjes. Aangeharkt. Angehärkt auf Deutsch?

Ik loop ook langs Remagen. Ik herinner mij de gepopulariseerde oorlogsboeken voor de jeugd die ik uit de bieb meenam. “De brug van Remagen” verhaalde van de dappere en slimme strijd die de Amerikanen voerden om de brug in handen te krijgen. Het verhaal dat wordt verteld door de overwinnaar. Ik geloofde het, alle verhalen waren van de winnaars. Te zelden hoorden we het verhaal van de verliezer. Te zelden hoorden we het verhaal van verschrikking en angst, van leed en verdriet. Van opa’s en vaders die geen helden konden zijn omdat zij bij de ‘bad guys’ hoorden en die hun kinderen de moeilijke opdracht gaven hen als slechterikken te zien. Daardoor kunnen we nog steeds gemakkelijk de wereld in slechterikken en goeierikken verdelen. Daardoor voelen we nog steeds niet dat geen enkele oorlog een winnaar oplevert.

20150718_121422Het bruggehoofd bij Remagen is een museum. Een ‘friedensmuseum’. Is dat waar we de vrede herdenken? De brug is verwoest en nooit weer opgebouwd. Dat is doodzonde. We hebben naast musea ook bruggen nodig. We moeten bruggen bouwen over ons aangeharkte,  ingekraste land.

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email
Facebook
Google+
https://www.beinginmotion.eu/aangeharkt-en-ingekrast
Twitter